Szemszárazság

szemszárazságItt a tavasz, még jobban párolog a könnyfilmrétegünk, gyakrabban érezhetjük a szemszárazság tüneteit. Ön érzett már ilyet?

  • égő, szúró, idegentest érzés
  • összeragadt, váladékos szem, főleg reggel
  • homályos látás
  • viszketés
  • érzékeny, vörös szem
  • fokozott könnyezés

Ha bármelyikre igen a válasza, akkor Önnek szemszárazsága van!

De miből ered mindez?

Naponta több ezerszer pislogunk, 5-10 másodpercenként, ilyenkor könnyfilmréteggel vonjuk be a szemet. A szemfelületet beborító könnyfilm feladata a szem állandó nedvesen tartása, védelem a külső baktériumok ellen, valamint az időnként szembe kerülő idegentestek kiöblítése.

A szemszárazság előfordulása:
Napjainkban csaknem minden második embert érint ez a probléma, főleg a 40 év felettieket.

 Kiváltó okai:
Idősebb korban a könnytermelő mirigyek működése lassul, bizonyos gyógyszerek mellékhatása is okozhat szemszárazságot, a számítógép előtti ritkább pislogás, nem megfelelő folyadék bevitel, hormonháztartás rendellenes működése, lelki okok, szemirritációt okozó külső tényezők (vegyi anyagok párolgása…). A könnyfilm két rétegből áll. A szaruhártyához legközelebb a mucin réteg helyezkedik el, melynek feladata, hogy a könnyfilmréteg szerkezetét „odatapassza” a szemfelszínhez. A középső a vizes bázis, amely a réteg 90%-át alkotja. A legfelső a lipid réteg, más néven olajos réteg, fő feladata a nedves réteg párolgásának lassítása, ill. a felső szemhéj által okozott súrlódás csökkentése. Ha a fent említett panaszokat tapasztalja, akkor Önnek valamelyik réteg nincs, vagy nem megfelelő. Ezért fontos, hogy csak olyan műkönnyet használjon ami a problémás területet gondozza, annak helyreállítására lett kifejlesztve. Ezt kizárólag szemvizsgálat során lehet megállapítani réslámpa segítségével.

Másik segítségét, hogy stimuláljuk a könnytermelő mirigyek működését, ezzel is aktivizálva a könnyfilm rétegünket az otthon könnyedén elvégezhető szemhéj toalettel:

Lépés: MELEG BOROGATÁS
Vegyen két vatta pamacsot, nedvesítse be meleg vízzel, majd 4-5 percre helyezze a csukott szemhéjakra.

Lépés: SZEMHÉJ MASSZÍROZÁS
Tükör előtt, fültisztító vattapálcika vagy ujjbegyének segítségével a szemhéjszélre merőleges mozdulatokkal óvatosan masszírozza át a szemhéjszélt. Az alsó szemhéj esetében az alulról felfelé, a felső szemhéj esetében a felülről lefelé irányuló mozdulatokat ismételgesse a külső szemzugtól az orr felé haladva.

Lépés: TISZTÍTÁS
Törölje át a szemhéjakat és a szemhéjszélt a pillatöveknél felforralt-lehűtött vízzel, vagy hígított babasamponnal megnedvesített fültisztító pálcikával. Ügyeljen rá, hogy a szemébe a sampon ne kerüljön.Naponta kétszer ismételje a szemhéj toalettet.

FONTOS:
Egy pálcikát csak egyszer használjon!
Egy szemhez használjon akár több vattapálcát!
Egy vattapálcát soha ne használjon mindkét szemhez!
Használt vattapálcát ne merítsen újra a folyadékba!
A szemhéj belső felszínét ne tisztítsa!

Bármilyen kérdése esetén hívjon minket, segítünk! Kattintson erre a linkre ->>

Mentés

SZAKMAI CIKKEK

Mire figyeljünk a nyomdai állomány leadásánál?

Senki sem születik nyomdásznak és nem is kell mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy egy nyomda milyen formátumban várja el az állományokat. Azt azonban nem árt tudni, hogy az aktuális nyomtatási technológia (ofszet, digitális, flexo) nagymértékben meghatározza az adott PDF állománnyal szemben támasztott követelményeket.Tehát, ha nem ismerjük teljes mértékben az...

Bővebben

Szemszárazság

Itt a tavasz, még jobban párolog a könnyfilmrétegünk, gyakrabban érezhetjük a szemszárazság tüneteit. Ön érzett már ilyet? égő, szúró, idegentest érzés összeragadt, váladékos szem, főleg reggel homályos látás viszketés érzékeny, vörös szem fokozott könnyezés Ha bármelyikre igen a válasza, akkor Önnek szemszárazsága van! De miből ered mindez?

Bővebben

Ragyogó napsütés

Ragyogó napsütés = fokozottan védeni kell szemünket az  UV sugárzás ellen UV sugárzás: Komoly veszély a szemre Az UV sugárzás visszafordíthatatlan károsodással lehet a szemünkre. Azt mindenki tudja, hogy a túlzott napozás, és az általa ért UV sugárzásnak hosszú távú következménye a bőr ráncosodása, egészen a bőrrákig. De azt...

Bővebben

Leggyakoribb mosógép, és mosogatógép hibajelenségek

Leggyakoribb mosógép hibajelenségek és lehetséges okai: Nem indul el a mosógép: - nincs áram a mosógép vezetékében - nincs megfelelőképp csatlakoztatva a hálózathoz - nincs becsukva rendesen az ajtaja - a mosógép nincs bekapcsolva

Bővebben

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Meg adataidat védeni kell. További információ

Rendben - OK
© 2015 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.

Kategóriák